неделя, 7 декември 2008 г.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОФСЕТОВИЯТ ПЕЧАТ. ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО ИМ - част 3


Карбониране (Зацапване по обрязващите ръбове)
В участъка на обрязващите ръбове, когато е напечатана цялата повърхност на листа с висока плътност на печат, и част от напечатаното отпада при рязането, може да се появи зацапване или пренасяне на мастилото към обратната страна на горния лист. Това явление в полиграфията се нарича карбониране. Причините могат да бъдат в недостатъчно устойчиво на изтриване мастило или затъпен нож на режещата машина. Към "зацапване" предполага и прекаленото пудрене и следващото от това абразивно действие. Възможно е, също така, тиражът да е преминал към по-нататъшна подготовка прекалено рано. Карбонирането по обрязващите ръбове се наблюдава най-вече при интензивни, тъмни цветове и предимно при коатирани (промазани) матово хартии, които въз основа на грапавата си повърхност се проявяват като абразивна хартия.


Препоръчва се лакиране или добавяне на транспарентно бяло към мастилото за по-добро "обвиване" на пигментите. Да се използват устойчиви на изтриване мастила. Да се осигурява добро изсъхване. Да се предприеме смяна на ножа и да се режат по-тънки тетрадки.


Интервален (изхабен) ход на валците

Под интервален ход на валците се разбира отблъскването или непоемането на мастило от стоманените разтривни валци, но и на валцовата повърхност от гумените валци на офсетовата машина при печатане на тиража. Както при пренасянето на мастилото, така и при оцветяването на плаката се появяват смущения. Не е възможноравномерното водене на мастилото. Нанасящите мастило валци също могат да имат изхабен ход. Причините се крият в прекалено силно водене на водата или в добавка за вода с ниска рН-стойност, предизвикаща висока киселинност на водата. Но също така и карбоновата твърдост на употребяваната вода, мастилото (и най-вече магента), а понякога и използваната хартия могат да станат причина за изхабен ход.


Да се опита печат с неутрална вода при минимално водене на водата. Ако е необходимо, да се смени добавката на вода с такава, която допълнително съдържа в себе си вещества с действие против изхабения ход на валците. Валците да се обработят с разтвор от 10 gr винена киселина на 1 l вода, след което да се измият много добре с измивно средство за валци. Възможно е интервалния ход на валците да е следствие на лош контакт между нанасящите и междинните валци, затова да се проверят настройките на валците. Ако изхабеният ход на валците се появява най-вече при червените мастила, да се използва друго мастило. Да се провери твърдостта на водата (карбоновата твърдост) - над 12 ° d

Няма коментари: