неделя, 7 декември 2008 г.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОФСЕТОВИЯТ ПЕЧАТ. ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО ИМ - част 4



Прашенето на хартията
Прашенето на хартията е предизвикано от наличието на слабо закрепени частици към повърхността й, която както знаем е хетерогенна смес от растителни влакна, пълнители и различни други примеси. В най-голяма степен прашенето се забелязва при офсетовия печат поради специфичните му особености – има овлажняващ апарат, мастилата за офсетов печат са с по-висок вискозитет, понижено е налягането в зоната на контакта и пр. Хартиеният прах замърсява мастилото в мастиления апарат и намалява оптическата плътност на отпечатъците, които са видимо неравномерни и със зърнеста структура. Частици попадат и в овлажняващия апарат и променят рН на овлажняващия разтвор. Те попадат и на непечатащите елементи, а смесвайки се с мастилото се натрупват върху офсетовото платно. Налага се често миене, смяна на овлажняващия разтвор, а понякога и смяна на мастилото. Наелектризирането на хартията може да бъде и една от причините за прашене на мастилото. В офсетовия печат при наелектризиране на хартията могат да настъпят условия за нарушаване на технологичните процеси - слепване на листата, и обратно, може същите да се отблъскват. При листовите машини това затруднява отделянето на листовете в самоподавача, техният транспорт, изравняване по предни и странични марки. Нарушава се съвпадането на цветовете при пълноцветен печат, появява се т.нар. непропечатване на изображението.

Практически в полиграфията се използват два основни начина за стабилизиране на технологията на печатния процес – увеличаване на проводимостта на хартията чрез аклиматизацията й в помещението за печат, обработка с антистатични стредства или създаване на йонизиран слой близо до заредената повърхност. Влажността на хартията е непостоянна величина, защото тя притежава хидрофилни свойства. Самата влажност се определя от режима на изработване, условията на транспортиране и съхранение. При промяна на атмосферните условия, хартията поглъща или отдава влага, което означава, че при сухо време статичното електричество е по-ясно изразено.
Методът за аклиматизация е достатъчно ефективен и нискобюджетен. Друго ефективно средство за неутрализация на зарядите е непосредствено заземяване на повърхността на хартията като за тази цел се използват метални четки или метални ленти, заземени частично по контактен начин и частично чрез разряд във въздуха. За неутрализацията на електрическите заряди могат да се използват и така наречените „неутрализатори” – индукционни, високоволтови и комбинирани.


Мотлинг („облачно” отпечатване)
Под „облачно” отпечатване се разбира неспокойно отпечатване на повърхностни и растерни участъци в отпечатъка. Образува се преди всичко при отпечатването на мастилото в 1-ва и 2-ра печатна секция на (примерно) четирицветна офсетова машина след контакт с гумените платна в 3-та и 4-та печатни секции. Причините са в неравномерното проникване на мастилото в 1-ва и 2-ра печатна секция и съответно в неравномерното разцепване на мастилото от хартията върху гумените платна на 3-та и 4-та печатни секции. При изключване на последните две секции, мастилото от секции 1 и 2 ще приляга гладко и спокойно, без облачност. В много случаи става дума за лошо или оскъдно коатирани (промазани) хартии. При условие, че копието от плаката е безупречно, мотлинг може да се породи и от използвани гумени платна, от използвани подложки и/или от мастилото (мастилата са много бързи в проникването си).


Да се сменят гумените платна, за подложки да се използва само специално калибриран подложков материал. При облачно отпечатване на определени участъци от отпечатъка, критическите мастила да се преместят на 3-а или 4-а печатни секции (при четирицветните печатни машини) или на последните две секции, а мастилата в първите секции да се настроят с по-бавно проникване (например с печатно масло). Но преди всичко да се използват качествено промазани хартии, при които мастилото приляга равномерно и безоблачно.

Няма коментари: