четвъртък, 9 октомври 2008 г.

ЩАНЦОВАНЕ * - КАНАЛНИ БИГОВЕ. БИГОВЕ. ПРЕПОРЪКИ

Определяне на размерите на каналния биг

Както споменах в предишната статия, каналните бигове или контрабиговете са един от основните елементи от подготовката на процеса на щанцоване. Тялото се състои от: локатор, който спомага за точно позициониране на бига; канален биг, който лесно се реже и скосява за плавно преминаване към щанцования материал; основа на контрабига, която е хартиена, пластмасова или метална; самозалепващ слой и защитна лента.


Правилният избор на размера на каналния биг се определя в зависимост вида и качеството на щанцования материал. От особено важно значение е състоянието на щанцоващата машина.

Схема № 2 е в услуга на технолози и щанцьори, където дълбочината на канала d e равна на дебелината на материала, а ширината на контрабига w е равна на сбора на 2а+b (w=2a+b). Стойността на a е дебелината на материала или дебелината на притиснатия материал, когато става въпрос за велпапе или каширано микровелпапе.

Схема № 2
Бигове

Разнообразна като височини и твърдости, гамата на биговете за плоско щанцоване се допълва и от формата и вида на върха, която е различна за видовете приложения. Standard (Стандарт), Special facet (Скосен), Duplex (Двоен) и Trufold са само най-често употребяваните като видове. Скосеният връх дава възможност за щанцоване с 1р или 1/2р по-малко от дебелината на самото тяло, т.е. ако бига е с дебелина 3р, този връх позволява биговане на 2р или на 2 1/2р. Двойният връх се използва за продукти, при които е необходимо линията на биговане да е двойна, а Trufold е създаден за биговане на велпапе или каширано микровелпапе, при бигове, които са по посока на вълната на самото велпапе.

Определяне на размерите на бигa

Реалността обаче сочи друго. Единици са полиграфическите предприятия, в които има разбиране, че конкретна продукция трябва да бъде изработена по съответните технологични изисквания. Не правят изключение и довършителните процеси. Така че при производството на плоски щанци в България и при условие, че не е възникнал проблем с клиент, който е готов да рекламира цялата продукция и да смени доставчика си, използваните бигове, без оглед на предназначенето, са Standard.

Схема № 3 ще ви помогне да направите прецизен избор на височината на изполазвания от вас биг, което да гарантира безпроблемен и качествен процес на щанцоване. Височината на бига, който трябва да бъде поставен hm е равна на височината на ножа hs - дебелината на материала (или дебелината на притиснатия материал, когато става въпрос за велпапе или каширано микровелпапе) а - с, т.е. hm=hs-а-с , където с = 0.009" или 0.225 mm

2 коментара:

Unknown каза...

И все пак какво представлява процеса Щанцоване?

Ina Dilova каза...

В полиграфията щанцоването е известно като един от "довършителните" процеси. Щанцоването е най-често постпечатен процес на обработка на отпечатания тираж. При него по механичен начин, с помощта на инструмент, наречен "щанца" и преса, осигуряваща натиск, се изрязват и прегъват сложни форми. Самият процес, както и речник на полиграфическите термини ще бъдат публикувани съвсем скоро