понеделник, 29 септември 2008 г.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОФСЕТОВИЯТ ПЕЧАТ. ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО ИМ - част 2


Емулгиране на мастилото

Мастилото в офсетовия печат емулгира – превръща се в емулсия чрез поемането на овлажнителни средства. Това е необходимо при офсетовия печат . Ако обаче водното съдържание на офсетовото мастило премине една специфична точка, се говори за „емулгиращо” мастило, което е в основата на рзалични трудности и отклонения при печата. Налице е „емулгиране” тогава, когато чрез много силно поемане на вода мастилото отлага, развлачва, омъглява върху мастилните валци, не се пренася както трябва върху хартията и се образува тонуване. Това явление често се свързва с неподходящи овлажнителни добавки и с прекалено силно водене на водата.
Воденето на водата трябва да се контролира точно и да се намали. Да се прецизира употребата на добавки в овлажнителния разтвор, съответно рН стойността не трябва да е под 5. Алкалната вода подсилва емулгирането. Препоръчително е да се печата с неутрална вода. Емулгиране може да се получи и при много силно разредено мастило (с ниско съдържание на твърдо вещество). В този случай, макар че по валците има достатъчно количество мастило, то не се разделя и не се пренася. То вече няма ход, както лесно може да се провери чрез опипване с върховете на пръстите. Мастилото винаги трябва да се преработва компактно и неразредено – директно от кутията. Всяка кисела добавка да се дозира съвсем прецизно. Да се използва неутрална вода. Да се прибави алкохол. За листовите и ролни печатни машини днес се предлагат т.нар. регулатори на емулгирането, с които е възможно чрез дистационно управляемо довеждане на топъл въздух да се отстрани излишната вода при всяка печатна секция.


Златни бронзове

За постигане на т.нар. „златните” ефекти в офсетовия печат, освен разточителното бронзиране, се използват и съответните мастила – златни бронзове. Съществуват еднокомпонентни и двукомпонентни мастила, които се доставят отделно като фирниз и бронзова паста. При печат със златни бронзове трябва да се води много малко вода, да се осигури нрмален мастилем поток и да се настрои овлажнителен разтвор с рН стойност – 5.5.


Залепване на листите

...закрепването на отделни листи един за друг, които могат да бъдат отделени само със сила, при което печата се наранява, а продукцията става неизползваема. При гладки хартии може да настъпи слепване, когато се печата с много мастило или към мастилото са добавени силно съхнещи вещества в голямо количество. Залепване се получава и при печат с маслен лак, когато обдухването на листите е забавено или слабо. От особено значение за качествен печат са времето за проникване и попивателната способност на печатния материал. При матерали с голямо време за проникване (лоша попивателна способност) съществува опасност от залепване. Залепване се наблюдава и при бързо печатане последователно на лицева и обратна страна, когато мастилото не е съвсем изсъхнало и при натиска в стапела листите залепват един за друг.
Принципно трябва да се печата с мастило директно от кутията, което гарантира оптимално водене на мастилото. Силните изсушители клонят към последващо слепване и би трябвало да се избягват или да се употребяват в минимални дози при особени случаи. При печатното лакиране да се правят малки. При материали с лоша попивателна способност или много гладко обратна страна, да се печата с пудра и да се правят малки стапели. Здравината и вида на печатния материал, както и вида и степента на зърненост на пудрата трябва да са съотносими. След печатането на лицевата страна да се запланува достатъчно време преди започването на печата от обратната страна. Често мастилата са само повърхностно изсънали и се слепват под натиск в стапела.


...to be continued....

Няма коментари: