понеделник, 29 септември 2008 г.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОФСЕТОВИЯТ ПЕЧАТ. ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО ИМ


Валцови ленти (ивици)

...са маркировките във вид на ленти паралелно на цилиндърната ос в повърхностния отпечатък или тоновите ивици върху ненапечатаните участъци от листа. Образуват се най-често от лоща настройка на мастилните валци, но също така могат дасе появят и при една не съвсем точна настройка на водните валци.
Да се провери настройката на мастилните нанасящи валци – те или „удрят” или нямат контакт с плаката, което означава, че не развалцоват и съответно не обхождат правилно. Вероятно имат луфт и едновременно с разтриваенто правят и леко странично движение. Да се поставят дистанциращи шайби. Но може и да е необходимо да се промени разтривното участие. При по-стари машини в дадени случаи цилиндърните лагери може да се изхабени. В дадени случаи, когато образуването на ивици при печат се появява при определени печатни работи, е необходима консултация с доставчика на машината.

„Изплуване” на мастилото („влизане във водата” на мастилото)

...е разтварянето на мастилото, свързано със силното оцветяване на облицовани с текстил водни валци и на овлажнителния разтвор. Това ще доведе като последица оцветяването на хартията, подобно на „тонуването”. В повечето случаи е следствие от прекалено голяма добавка овлажнителен разтвор или прекалено чуствително към водата мастило, което е поело много вода.
Към мастилото се прибавя малко фирнис, да се коригира подаването на овлажнителен разтвор. При условие, че проблемът продължи, да се информира доставчика на мастила.

Влакнесто образувания в отпечатъка

В повърхностните участъци на отпечатъка понякога се виждат места с лош печат и с подобни на мъх или косъмчета елементи. Офсетовите печатари почти винаги са на мнение, че става въпрос за целулозни влакна. Това обаче са фини текстилни влакна, които посредством хода на лепливостта на мастилото се изтеглят от текстилните облицовки (кожуси) на водните валци и след това се утаяват в отпечатъка върху плаката.
Едната възможност е да се сложат нови кожуси за измивните валци, които са без влакнести образувания. Но понякога е достатъчно само съвсем леко редуциране на продължителността на нишката на мастилото, т.е. разреждане на мастилото.
Описаното влакнесто образувание понякога се изгубва за съвсем кратко време след започването на тиража със затоплянето на машината. В този случай плаките се измиват по-често, а машината се пуска само в ход „напред”, за да не могат влакънцата да се изправят.

Гланцът на мастилото не е достатъчен

Възможно най-висок гланц на мастилото може да се получи само чрез правилната комбинация от печатен материал и вид мастило. Колкото по-гладък и гланцов е печатният материал, толкова по-висок е гланца на мастилото. Матови фонови повърхности се получават при прекалено голяма добавка на покривно бяло, докато гланцови фонови повърхности се получават чрез изсветляване на мастилото с гланцово транспарентно бяло. Всяка печатница разполага със серии високо гланцови печатни мастила. Когато някои от сериите гланцови или високогланцови серии се използва за печатане върху много гланцови хартии, се получават почи огледални резултати. Могат да се използват възможностите за увеличаване на гланца чрез печатно лакирани или лакиране през водния апарат. В случаите, когато жълтия цвят се печата последен, да се добави малко печатен лак към него.



to be continued....

Няма коментари: